sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Kansa osoitti mieltään rauhallisesti - katso kuvat!

Mielenosoittajat etenivät rauhallisessa letkassa Pioneerien aukiolle.

Moikka!

Nyt ei ole luvassa mielenosoittajien perässä juoksevia poliisijoukkoja tai tyyppejä, joita raahataan väkipakolla poliisin linja-autoihin. Raflaavan kuvamatskun sijaan tarjolla on vähän tarinaa siitä, miten pietarilaiset osoittivat rauhallisesti mieltään vaalivilppiä vastaan.

Osallistuin kuin osallistuinkin siis eilen mielenosoitukseen, vaikka niin konsulaatin nettisivut kuin yliopisto varoittelivat ja kehoittivat erityisyyteen varovaisuuteen ja välttämään mielenosoituksia.

Yliopistolta tuli ulkomaalaisille opiskelijoille maili, jossa kehotettiin jäämään kotiin. Perusteluita oli pitkä lista, muun muassa se, että mielenosoituksessa voi joutua väkijoukon tallomaksi ja että pidätetyksi joutuminen johtaa vakaviin hankaluuksiin niin pidätetyn kuin yliopiston kannalta. Uhkakuville oli varmasti hyvät perustelut, sillä aiemmissa mielenosoituksissa ihmisiä on pidätetty, jos he ovat sattuneet väärään paikkaan väärään aikaan.  (Toisin sanoen tunkeneet keskelle mielenosoitusta. Tuskinpa ketään puhtaasti ohikulkijaa on pidätetty.)


Pitkä letka matkalla kohti aukiota.

Poliisi valvoi tapahtumaa sivusta.

Aukio oli täynnä ihmisiä. Sää oli harmaa, mutta se ei saanut
ihmisiä jäämään kotiin.
Tunnelma ennen mielenosoitusta oli jollakin tapaa hivenen pelonsekainen, koska kukaan ei oikein tiennyt, mitä tuleman pitää. Moni varmasti mietti, että tilanne saattaa yltyä väkivaltaiseksi mellakoinniksi, eikä poliisin toimintaakaan oikein osannut ennakoida.

Varoituksista huolimatta lähdettiin Jonaksen kanssa kävelylle Nevski Prospektille ja onneksi niin. Saatiin todistaa rauhanomaista mielenosoitusta, jossa ei juurikaan näkynyt mitään provosointia puolin tai toisin. Mielenosoitus alkoi Moskovan rautatieaseman läheltä Vosstanian aukiolta ja eteni kulkueena Pioneerien aukiolle. Pietarissa ihmisiä oli paikalla tuhansia, virallisten arvioiden mukaan 7000-10 000 ihmistä. Moskovassahan porukkaa oli joidenkin arvioiden mukaan jopa 100 000. Näin laajoja mielenosoituksia ei ole järjestetty Venäjällä aikoihin.


Ihmiset vaativat vapaita, rehellisiä vaaleja.

Tämä tyyppi oli teipannut suunsa sen merkiksi,
että hänen äänensä on viety. 

Monella oli kukkia mukana symboloimassa rauhanomaista mielenosoitusta.
Monella oli myös valkoinen nauha symboloimassa sitä, että
he eivät hyväksy vaalituloksen vääristelyä.
Mielenosoituksessa eri tahot pitivät puheita ja välillä kansa huusi iskulauseita. Tunnelma oli rauhallinen, vaikka sanoma olikin painokas. Ihmiset haluavat oikeutta, rehdit vaalit ja muutoksia maan politiikkaan. Vastarinta henkilöityy tietysti nykyiseen pääministeriin ja valtapuolueeseen.


Nämä naiset vaativat uusia vaaleja. 

Aukio oli täynnä ihmisiä. Sulassa sovussa mieltään osoittivat
kommunistit ja nationalistit, liberaalit ja monet muut ryhmittymät.
Mielenosoitus yhdisti yli puoluerajojen.

Mielenosoitus sai viranomaisten luvan viime tingassa perjantai-illalla. Poliisit olivat läsnä, mutta he seurasivat tilannetta sivusta. Mun mielestä poliisien toiminta oli asiallista ja jopa ystävällistä. Uutiskuvia katsoessa ja juttuja lukiessa tulee mietittyä sitä, minkälaista kuvaa Venäjän mielenosoituksista ulkomailla välitetään.

Totta kai kypäräpäiset, tumma-asuiset poliisit näyttävät pelottavilta, mutta jos itse käyttäytyy rauhallisesti, ei ole syytä pelätä. Kuvituskuvana mielenosoittajia pamputtavat poliisit ovat toki raflaavaa materiaalia, mutta esimerkiksi eilen se oli minimaalisen pieni osa mielenosoituksen tapahtumista.

En missään nimessä hyväksy sitä, että porukkaa on pidätetty vain sen takia, että he ovat ilmaisseet mielipidettään keskeisellä paikalla. (Virallinen syyhän on se, että miekkareilla ei ole viranomaisten lupaa ja siksi ne ovat laittomia.) Lauantaisesta miekkarista päällimmäseksi jäi kuitenkin se, että ihmiset saivat kokoontua ja osoittaa mieltään ilman poliisin vastarintaa. He saivat äänensä kuuluviin. Miekkarit ylittivät myös valtio-omisteisten televisiokanavien uutiskynnyksen. Aiemmin viikolla miekkareista ei mainittu sanallakaan.

Alkuviikon mielenosoituksissa porukkaa pidätettiin epäilyttävin perustein, mutta lauantaisen mielenosoituksen perusteella jonkinlainen muutos on tapahtunut. Venäläisten lähteiden mukaan poliisia oli kehotettu käyttäytymään rauhallisesti ja kohteliaasti, ja koska mielenosoittajat olivat niin rauhallisia, mitään syytä koviin otteisiin ei edes ollut.

Väkeä oli niin paljon, että osa seurasi tapahtumia kadun toiselta puolelta.
Kuva by Jonas.


Oppositio kaaveilee suurta mielenosoitusta jälleen ensi viikonlopuksi. Multa se jää väliin, koska olen silloin jo Suomessa. Joka tapauksessa on jännittävää seurata, miten tilanne lähiviikkojen aikana kehittyy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti