keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Strategia-19

Mielenosoitus 6.12.2011 Pietarissa. Poliisit ovat valmiina.

Moi Pietarista!

Sunnuntain duuman vaalien jälkeen olen viettänyt pari iltaa Pietarin keskustassa, Gostini Dvorin edessä, tarkkailemassa mielenosoituksia, joissa vastustetaan epärehellisiä vaaleja ja valtapuolueen toimintaa. Miekkareita on järjestetty kolmena iltana peräkkäin ja tänään on vuorossa neljäs mielenosoitus.


Poliisin joukot odottelivat lähietäisyydellä. Jos ihmiset provosoivat,
poliisit säntäsivät joukon sekaan ja muodostivat piiritysrenkaan.
Sen jälkeen musta-asuiset kypäräpäät keräsivät ihmiset renkaan
sisältä ja veivät heidän busseihin. 

Tunnelma oli suurimmaksi osaksi rauhallinen.
Moni ottaa puhtaasti sivustakatsojan roolin eikä provosoi poliisia.

Mielenosoitukset ovat nyt saaneet nimen, Strategia-19. Nimi juontaa juurensa Strategia-31:sta, eli mielenosoituksista, joilla puolustetaan kokoontumisoikeutta. Nämä miekkarit järjestetään aina kuukauden viimeisenä päivinä, jos se päivämäärä on numeroltaan 31. päivä.

Strategia-19:n numero 19 tulee puolestaan kellonajasta, eli protestit alkavat aina klo 19. Musta on hyvä merkki, että protesteja kutsutaan nyt nimellä - tietyllä tapaa se kertoo jonkinlaisesta järjestäytyneisyydestä. Virallisia järjestäjiä miekkareilla ei ole, vaan tieto leviää lähinnä sosiaalisessa mediassa.


Alta pois. Poliisit veivät mielenosoittajia bussiin.

Juoksujalkaa.

Toisin kuin vaalipäivänä sunnuntaina, maanantaina paikalla
oli runsaasti poliisikoiria.


Seuraan aktiivisesti sosiaalista mediaa ja ainakin siellä ihmiset tuntuvat aktivoituneen. Liityin tänään myös Twitteriin, koska se on kätevä tapa pysyä perillä, mitä missäkin tapahtuu. Lisäksin ensiksi muutaman tunnetun oppositioaktivistin, joiden twiittauksia nyt seuraan. Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että ihmiset aikovat protestoida päivästä toiseen.



Uutistoimistojen mukaan maanantaina 6.12 poliisi
pidätti Pietarissa noin 200 mielenosoittajaa.

Sunnuntaina mielenosoitus Pietarissa oli aika maltillinen, sama tunnelma jatkui suurimmaksi osaksi eilen. Jonkinlainen muutos oli kuitenkin havaittavissa, ihmisiä oli enemmän ja tunnelma aavistuksen verran sähköisempi. Poliisi puolestaan oli otteiltaan ja liikkeiltään hyvin rauhallinen. Telkkariuutisiin leikataan tietysti dramaattisimmat pätkät, mutta tosiasiassa ilmapiiri oli rauhallinen. Jotenkin aistittavissa oli se, että poliisi ei antanut mielenosoittajien provosoida itseään.

Mielenosoituksessa saa olla ihan rauhassa, kunhan pysyttelee vähän sivummalla eikä huutele iskulauseita. Toisaalta bussiin päätyy kovin helposti: iskulauseen huutaminen todellakin riittää syyksi. Uutistoimistojen mukaan poliisit pidättivät eilen niin alaikäisiä, 14-15-vuotiaita teinejä kuin toimittajiakin. Jos päätyy piiristysrenkaan sisäpuolelle, todennäköisyys joutua pidätetyksi on suuri.

Poliisi puhui kovaääniseen ja muistutti, että mielenosoitus on lainvastainen. Ihmisiä kehotettiin olemaan rikkomatta lakia, jossakin vaiheessa poliisi vetosi jopa perustuslakiin.

Mielenosoitus tuntuu menevän sykleissä. Ensin on pitkään rauhallista, sitten porukka alkaa viheltää ja huutaa iskulauseita kuten "häpeä" tai "Venäjästä tulee vapaa". Kun meteli yltyy, poliisi säntää pidättämään porukkaa. Suurimmaksi osaksi tilanne ei ole ollut uhkaava tai pelottava. Ainoastaan silloin on vähän pelottanut, kun ihmismassa on yhtäkkiä sännännyt juoksuun ja poliisit ovat lähteneet perään.


Välillä mielenosoittajat säntäsivät karkuun ja poliisit juoksivat perässä.
Itse seisoin rauhallisesti paikalla, mikä oli varmasti paras strategia.
Silti hivenen pelotti, kun OMON:ien massa vyöryi juosten kohti.


Poliisit eivät kuitenkaan olleet kovakouraisia, jos mielenosoittajat
suostuivat kävelemään rauhallisesti bussiin.

Mielenosoitukset jatkuvat tosiaan tänään ja saatan mennä poikkeamaan paikalla. Toisaalta hieman mietityttää, muuttuvatko viranomaisten otteet kovemmiksi, jos protestit jatkuvat. Voi olla hyvin mahdollista, että pidättämisen kynnys laskee entisestään ja pelkkä läsnäolo riittää syyksi. Kuulin tänään yliopistolla, että yksi Eurooppalaisen yliopiston venäläinen opiskelija oli eilen pidätetty mielenosoituksessa. Tapasin eilen mielenosoituksessa myös yhden professorini, joka luonnollisesti kehotti olemaan varovainen.

Lauantaiksi on kaavailtu suuria mielenosoituksia, joten ainakin silloin aion mennä tarkkailemaan tilannetta. En voi pysyä poissakaan. 

4 kommenttia:

  1. Kuulin uutisissa näistä mielenosoituksista Pietarissa, mutta jotenkin näiden sinun laittamiesi kuvien näkemisen jälkeen ja kirjoittelujesi luettuani se tuli jotenkin entistä konkreettisemmaksi, että mitä siellä oikeasti tapahtuu. Jotenkin pelottavaa, jännittävää, mielenkiintoista, salamyhkäistä...kaikkea samaan aikaan. Mutta muista olla varovainen siellä, joohan, vaikka menisitkin tutkailemaan toimintaa sivummalta? :)

    VastaaPoista
  2. Joo, täytyy olla varovainen. Saa nyt nähdä, miten lähelle mielenosoituksia menen huomenna, koska sekä yliopisto että konsulaatti ovat kehottaneet välttämään mielenosoituksia.

    VastaaPoista
  3. Oletko uskaltanut kuvata järkkärillä vai taskusta pikkukameralla? :D -Maria-

    VastaaPoista
  4. Pikkukamera on rikki, eli järkkärillä kuvailen. :D

    VastaaPoista