lauantai 12. marraskuuta 2011

Kulttuurishokkeja rajan molemmin puolin


Sienessä ja Suomessa.
Kotimaan visiitti kesti viitisen päivää, ja keskiviikkoaamuna saavuin takaisin Pietariin. Matkasin edes takaisin Savonlinjan suomalaisella reittibussilla. Hyppäsin keskiviikkoiltana kello 23 kyyiin Italijanskaja-kadulta Pietarin keskustasta. Mun kämpiltä pysäkille oli matkaa ehkä 600 metriä, eli ei paha matka taivaltaa rinkan kanssa.

Rajamuodollisuudet sujuivat jouhevasti. Venäjän rajavirkailijoille passi piti esittää neljä kertaa, suomalaisille kerran. Aikaeron takia saavuin Helsinkiin jo kello 04, kun aiemmin bussi olisi ollut perillä viideltä. Jouduin siis aamuyöstä odottamaan Porin bussia kaksi tuntia. Olin aika koomassa, ja nukuinkin sikeästi neljän tunnin matkan Poriin.

Kotona oli kiva olla. Villiinnyin täysin ruokakaupoissa. Suomalaiset ruokakaupat ovat mun mielestä niin paljon venäläisiä parempia. On tofua, avokadoja, freessejä kasviksia, kaikkea ihanaa Suomi-ruokaa. :)

Kulttuurishokki kesti vain hetken, mutta ensimmäisenä, koomaisena Suomi-päivänä ehdin kokea muutaman oudon hetken.

1. Vessapaperi. Venäjällä julkisissa vessoissa paperia ei heitetä vessanpönttöön vaan roskikseen. Johtuisiko siitä, että putket ovat vanhoja ja helposti tukkeutuvia? Peruskokemus, kun tulee Venäjältä Suomeen ja heittää ekan kerran paperin pönttöön. Ensin pelästyy tehneensä jotain väärin ja sitten tajuaa, että täällä on normaalia heittää paperit pönttöön. :D

2. Tossut jalkaan saunaan. Ekana iltana ennen saunaanmenoa aloin miettiä, missä mun släpärit on. Sitten tajusin, että kotona saunaan voi ihan hyvin ilman tossuja.

3. Hanavesi. Kun alkaa janottaa, vettä voi juoda suoraan kraanasta. Ihan parasta. :)

4. Pikkurahat kaupassa. Kävin ruokakaupassa ja mulla oli 50 euron seteli. Olin jo valmistautunut vänkäämään myyjän kanssa setelin isoudesta, tyhmä minä. Seuraavaksi olin valmis kaivamaan pikkokolikoita, joita myyjät Venäjällä aina pyytävät. Ei Suomessa. Iso seteli hyväksyttiin mutinoitta.

5. Vihannesten tarkastuspunnitukset. Venäjällä monessa kaupassa myyjä punnitsee kassalla uudestaan vihannekset ja hedelmät ja tarkistaa, ettei asiakas huijaa kauppaa. Suomessa käytäntö taitaa olla pääosin vieras.

Kotona otin rennosti ja tapasin kivoja ihmisiä. Lisäksi kävin muun muassa sienimetsässä ja melkoinen suppissaalis löytyikin.


Suppilovahveroita. 

Koko saalis oli kaksi kopallista ja iso muovipussillinen sieniä.
Leipuri hiiva ja juustoinen suppilovahveropiirakka.

Suomi-visiittiin mahtui myös pitsailta sisarusten kanssa ja veljen 18-vuotissynttärit. Totta kai kummipojan kanssa tuli hengattua ja leikittyä paljon. :)


Pitsakokki ja kaulimena Leijona-pullo. Toimii. 

Kasvispitsa.

Jälkkäri tekeillä. Suklaafondueta siis.

Maria sulattaa suklaata.

Dipping.
vaahtiksia ja banaania.
Yksi vierailun ehdottomista kohokohdista koitti viimeisenä päivänä, kun menin tapaamaan silloin viiden päivän ikäistä kummityttöä. Matkan alussa vähän jännitti, että ehtiikö vauva tulla maailmaan visiittini aikana, mutta onneksi ehti. Pikkuinen valloitti kummitätinsä kyllä ihan täydellisesti. :)


Kuvauspäivänä neitillä oli ikää viisi päivää.
Arki jatkuu Pietarissa, marraskuu on harmaa ja pimeä. Torstaina juhlistettiin suomalaisen kaverini Kaisan synttäreitä ja mentiin Rossikseen. Baarissa on torstaisin naistenilta ja yläosattomat miehet tarjoilevat parin tunnin ajan naisille ilmaista skumppaa. Ohjelmassa oli myös miestrippareiden esityksiä. Yleisö oli villinä, mutta mä en ollut kovinkaan vaikuttunut.

Mun fiilis tuhoutui osittain jo baarin ovella. Järkkärit tarkastivat laukut, ja mulla oli laukussa synttärisankarille pussi suomalaista suklaata. Järkkärit ilmoittivat pontevasti, että baariin ei saa tuoda juomia eikä ruokaa. Olin kuin puulla päähän löyty. Aloin inttää, että kyseessä on lahja. Ei auttanut. Sitten kyselin, josko voisin jättää konvehdit narikkaan säilöön. Ei auttanut. Lopulta tyrkkäsin suklaat pokeille ja käskin syödä. Eipä tarvinnut kovin kauas kävellä, kun poket jo mutustelivat suklaita. Namnam!

Kyllähän se pänni, että Kaisa jäi ilman lahjaa. Vain Venäjällä! Ei sille voi muuta kuin nauraa.

Tänään aikomuksena on kokkailla kasvispastaa ja lähteä vähän tsekkaamaan Pietarin yöelämää. Palataan! :)

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa huipulta sun Suomen visiitti! Mäkin meen joulukuussa sitten ihmettelemään mukavaa asiakaspalvelua ja ihmisvähyyttä. :)

    VastaaPoista