maanantai 3. lokakuuta 2011

Banja-maanantai

Maanantaita!

Mulla on maanantait toistaiseksi vapaapäiviä. Tänään kävin vapaapäivän kunniaksi suomalaisseurassa banjassa. Mitninskajan kadun banja on ihana paikka. Ainakin päiväsaikaan siellä on tosi rauhallista. Tänäänkin oli meidän lisäksi vain muutama muu asiakas. Banjassa käynti on kohtuullisen edullista. Tunnin saunominen maksaa 130 ruplaa, eli kolmisen euroa.

Viimeksi oltiin hieman pihalla siellä banjassa, mutta tänään yksi nainen näytti meille, miten löylyt valmistellaan. Periaatteessa pitää vaan heittää löylyä kiukaan pesään. Saunan "kiuas" on kuin valtava leivinuuni, jonka luukusta vettä heitetään. Naisen mukaan 30-40 pikkukauhallista on sopiva määrä. Ehkä toi kauhallisten määrä kertoo jotain siitä, kuinka iso kiuas on kyseessä. Lölylyjen valmistelussa on monia tapoja. Viime kerralla naiset heittivät seinille vettä, nyt niin ei tehty. Moskovalaisessa banjassa puolestaan löylyhuoneessa heiluteltiin kosteita lakanoita.

Mä hifistelen banjomista jo täysillä. Jo ekalla kerralla oli tietysti mukana banjahattu. Ilman hattua banjaan ei ole asiaa. Tänäänkin yksi nainen erehtyi lauteille ilman hattua ja muut saunojat alkoivat heti saarnata, että ilman hattua ei saa saunaan tulla. Pää tulee kipeäksi ja ties mitä. Nainen menikin sitten hakemaan hattunsa, jonka hän vain oli jättänyt suihkuhuoneeseen.

Hatun lisäksi otin tällä kertaa mukaan myös hanskan, jolla voi hinkata ja kuoria ihoa. Kun oltiin lähdössä, respan nainen piti meille pitkän luennon, joka alkoi luonnollisista kauneustuotteista (kahvinporoja mukaan ihoa kuorimaan ja ehdottomasti pitää käydä banjassa kerran viikossa), jatkui banjojen historiakatsauksella ja päättyi siihen, että ei ole opiskelijoidenkaan elämä helppoa. Respan nainen oli eri kuin viime viikolla. Kerroin hänelle, että tämä oli meidän toinen kertamme ja hän sanoi tietävänsä. Ilmeisesti sana kolmesta suomalaistytöstä on kiirinyt. :D

Banjan jälkeen käytiin sushilla ja poikettiin kotimatkalla Stockalla. Mukaan tarttui kalliihkoa Suomi-ruokaa.

Suomikarkkia, pestoa, rahkaa
ja vadelma-boysenmarjajogurttia. Onko tota makua
enää edes myynnissä Suomessa? Se oli pitkään
mun lempparijogurtti, joten oli ihan pakko ostaa.

Löysin myös "soijalihaa" elikäs soijapaloja.
Nyt saan ruokavaliooni vähän protskua, jee.

Viikonloppuun mahtui hengailua monenmoisessa seurassa. Suomalainen Anni tuli Moskovasta käymään Pietarissa. Löydettiin mahtava aamupalapaikka Moskovan aseman vierestä, eli ihan Nevski Prospektin kupeesta. Aamupalan voimin jaksettiin kiertää pietarilaisella torilla shoppailemassa.

Aamupalaksi superhyvää puuroa, kaalipiirakka ja kahvia.
Setti maksoi ehkä 3 euroa. 

Lauantai-illan ohjelmassa oli biletystä. Koska rappiollisuutta piti jotenkin tasapainottaa, mentiin eilen Ömerin kanssa tekemään läksyjä vakkaripaikkaamme Pirogiin. Opiskelua sunnuntaita, ollaan semikunnollisia! Sielläkin söin kaalipiirakkaa. Oon vähän tylsä ruokavalinnoissani.

Jättipannut teetä. 
Kaalipiirakkasettiin kuuluu myös kolmea erilaista salaattia.
Annos maksaa 129 ruplaa, eli just about kolme euroa.


Ahkera Ömer. 

Jossakin vaiheessa Pirogiin tuli todella äänekäs synttäriseurue. Volyymista päätellen hilpeyttäviä ainesosia oli nautittu ja porukka puhui kovaan ääneen jotain Venäjän presidentistä ja pääministeristä. Yhtäkkiä joku mies nurkkapöydästä otti ihan hirveät kilarit ja säntäsi porukan luo uhoamaan. Hän käski heidän olla hiljaa. Siinä syntyi sitten jonkinlainen käsirysy ja nujakka. Mies hyökkäsi yhden tyypin päälle. Kaverit repivät nujakoitsijat erilleen toisistaan. Mies palasi pöytäänsä, mutta porukka jatkoi meluamista. Niinpä mies säntäsi vielä toisen kerran nujakoimaan. Kaikenlaista sitä näkee. :D

Ainiin, tänään on ilonpäivä, sillä meidän talossa lämmitys kytkettiin vihdoin päälle. Hypin melkein ilosta, kun tulin banjasta kotiin ja tajusin, että patterit ovat lämpimät. Kämpässä on ollut sairaan kylmä parina viime viikkona. Esimerkiksi yövaatteina mulla on ollut kaksi paitaa, pitkät housut ja villasukat. Sitten olen kääriytynyt makuupussiin ja päällä on vielä ollut peitto ja viltti, mutta silti olen ollut syväjäässä. Kunhan lämmitys alkaa todella toimia, kämpässä on varmaan liian kuuma. Ei haittaa mua. :)

Palataan!

2 kommenttia:

  1. Jaahas täytyy tuoda sulle suklaata tuliaiseks, ei noilla pitkälle pötkitä! :) Onkos muita toiveita? -Maria-

    VastaaPoista
  2. On! Paketti pannukahvia. Sit saan tehdä puruista kuorintanaamioita banjassa. :)

    VastaaPoista