perjantai 17. helmikuuta 2012

Hääideoita rajan takaa

Moi!

Mun blogi virkoaa, koska postaamisen aiheita tulee paljon useammin kuin syksyllä. Ehkä päivän piteminen ja lisääntyvä valon määrä vaikuttavat - olo on energisempi ja tekee mieli postailla. Tosin tää blogi uhkaa muuttua pelkäksi ravintola/ruokablogiksi. Vapaa-ajanvietto painottuu lähinnä siihen, että treffaan kavereita ja käydään syömässä tai kahvilla.

Yritän vaihteeksi testata uusia paikkoja suosikkiravintoloiden sijaan. Viimeksi eilen käytiin Riikan kanssa Happy Pizzassa, jonne on mun kämpiltä muutama sata metriä. Nimi vihjaa, että paikka olisi joku halppisräkäläpaikka, mutta Happy Pizza oli viihtyisä ja kivasti sisustettu. Pizza oli aika perussettiä mutta jälkkäri ihanaa.


Kiva kellaritunnelma. 

Mun ja Riikan pitsat.
Mun Margarita maksoi 190 ruplaa eli alle 5 euroa.

Harvoin otan jälkkäri, mutta eilen otin.
Päädyttiin Riikan kaa samoihin annoksiin -
tää oli joku eclair-jäätelö-suklaakastikekokonaisuus.

Ravintolasta jatkettiin vielä teelle Kofeinaja Gamma -kahvilaan, ja myös Daria liittyi seuraan. Vaihdettiin kieli suomesta venäjään. Darian veli meni keskiviikkona naimisiin, ja Daria kertoi meille koko hääpäivän kulun. Tarina eteni niin nopeasti, että välillä meinas olla vaikeuksia pysyä perässä. Erinomaista treeniä venäjän ymmärtämiselle. :)

Oon itse osallistunut kerran venäläisiin häihin, ja tiesin jo etukäteen venäläisille häille olennaisia sanoja, mikä helpotti paljon tarinan ymmärtämistä. Yksi sanoista on ZAGS eli avioliittopalatsi, joka vastaa kai lähinnä maistraattia. Oon käynyt yhdessä Zagsissa ja se oli arvokas paikka, joka kutsumanimensä mukaisesti muistutti palatsia. Kaukana Suomen maistraateista. Naimisiin haluavia on suurkaupungissa paljon, ja usein seremonia meneekin aikamoisella liukuhihnalla. Kun yhtä paria vihitään, toinen jo odottaa oven takana. Helmikuisena keskiviikkona ei Zagsissa kuitenkaan Darian mukaan ollut ollenkaan ruuhkaa eikä liukuhihnameininkiä.

Mielenkiintoinen käsite on myös vykup (выкуп) eli lunnaat. Venäläiset häät alkavat usein sillä, että sulhasen pitää lunastaa morsian omakseen. Kaaso ja morsiamen ystävät järjestävät sulhaselle tehtäviä ja koettelemuksia- esimerkiksi Darian veljen oli pitänyt ainakin piirtää muotokuva morsiamesta ja laulaa. Vykup vaikuttaa myös olevan yhteisöllinen juttu, sillä näkemäni ja kuulemani mukaan paikalla ovat yleensä ystävien lisäksi morsiusparin lähimmät sukulaiset.

Tärkeä osa venäläisiä häitä on valokuvien ottaminen. Morsiuspari kiertää kuvaajan kanssa Pietarin tärkeimmät paikat - usein käydään Verikirkolla ja Eremitaasin edessä palatsinaukiolla. Ihailen sitä, miten venäläiset osaavat posettaa kuvaajan edessä niin yli-imelästi ja sokerisesti. Venäläiset häät on yleensä tosi leikki- ja ohjelmapainotteiset, ja häiden juontamista varten palkataan yleensä ammattijuontaja. Pääsin itsekin aikanaan osallistumaan muutamaan venäläiseen hääleikkiin, ei siinä auttanut kuin heittäytyä ja antaa mennä. Sulhasen siskolla eli Darialla oli häissä myös iso tehtävä, sillä hän kohotti ensimmäisen onnittelumaljan ja piti puheen. Lisäksi hänellä oli ollut serkkunsa kanssa joku tanssiesitys, joka vaati myös heittäytymistä. :)

Darian hääkertomuksen jälkeen puhuttiin myös hieman siitä, millaiset olisivat meidän unelmahäät. Ihanaa puhua venäjäksi tällaisia tyttöjen juttuja. :) Ensi kesänä olen kaasona siskoni häissä, ja siksi olin erittäin kiinnostunut kuulemaan häiden kulusta. Ehkä sieltä voisi poimia jotain ideoita Suomeen vietäväksi. ;)


Pietarissa paistaa nykyään melkein joka päivä aurinko ja sää on kuulas.
Oon innostunut napsimaan kuvia pokkarikamerallani.

Vova rakastaa isänmaataan.
Bongasin tuollaisen rakennuksen seinästä.

Keskustan kaduilta siivotaan lumi ja jää pois. Kaduilla näkee ihmisiä
hakkaamassa jäätä joillain keppijutuilla.
Ainakin riittää ihmisille töitä.

Tänään olisi iltapäivällä vielä yksi venäjän tunti ja sitten vapaapäivien viettoon. Kivaa viikonloppua! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti