lauantai 25. helmikuuta 2012

Pietarilainen taskulamppu

Mielenosoituksen kohokohta oli, että näin oppositioaktivistit
Garri Kasparovin (hattupää), Aleksei Navalnin ja Sergei Udaltsovin.

Pietarissa järjestettiin tänään jälleen yksi mielenosoitus vapaiden vaalien puolesta. Kuten viime kerrallakin, väki kerääntyi ensin Oktjabirskii konserttisalin eteen ja sieltä ihmiset kävelivät noin 2,5 kilsan matkan Talliaukiolle. Mentiin kämppiksen kanssa lähtöpaikalle vähän ennen kahta ja vielä silloin väkeä oli tosi vähän. Jostain sitä populaa kuitenkin ilmestyi, ja kulkue oli loppujen lopuksi pitkä letka.

Viranomaiset arvioivat, että mielenosoituksessa oli noin 2500-3000 ihmistä, mutta todenmukaisempi arvio on jotakin 10 000 ja 15 000 väliltä. Viranomaisten arvio osallistujien määrästä mainittiin puheissa, ja se herätti huvitusta läsnäolijoissa. Yksikin puhuja totesi, että kouluissa pitäisi opettaa paremmin matematiikkaa.


Jonkun verran oli lapsiakin mukana miekkarissa.
Tytön rinnassa on valkoinen nauha, jolla ihmiset kertovat
vastustavansa vääristeltyjä vaaleja.

Vanhus ja mellakkapoliisit.

Pietarin tarkkailijat. Kansalaiset järjestäytyvät ja aikovat
mennä äänestyspaikoille tarkkailemaan ja raportoimaan
mahdollisesta vaalivilpistä.

Kirveet ja heinähangot mukaan 5. maaliskuuta,
eli vaalien jälkeisenä päivänä.

Miekkariin saapui Moskovasta muutama kuuluisa oppositiohahmo - Garri Kasparov, joka on menestynyt shakkimestari ja yksi Venäjän opposition kasvoista. Bloggaaja Aleksei Navalnin on nyt pinnalla, hän on tullut tunnetuksi korruption vastaisilla kirjoituksillaan. Paikalla oli myös Sergei Udaltsov, joka johtaa Left Front -nimistä oppositioryhmää. Kaikki kolme ovat tyyppejä, joista oon lukenut ja kuullut paljon, enkä ikinä uskonut, että näkisin heidät livenä. Olinkin aivan mielettömissä kickeissä, kun änkesin kuvaamaan heitä.

Navalni ja Udaltsov pidätettiin molemmat viime vuoden joulukuussa duuman vaalien jälkeen, ja aktivistit olivat pidätettyinä 15 päivää viranomaisten vastustamisesta.

Tämä mies muiden mukana yritti asentaa Kasparoville
ja kumppaneille rauhan marssia. Liian lähelle tunkevia valokuvaajia
hätisteltiin pois. 

Venäjä ilman Putinia.

Navalnin ympärillä pyöri jatkuvasti porukkaa, joka halusi ottaa kuvia.

Ihmiset muodostivat aika ajoin käsistä ketjuja, etteivät
innokkaat kuvaajat koko ajan tunkisi tunnettujen aktivistien lähelle.

Onnistuin jopa saamaan kuvan, jossa Navalni näyttäis katsovan
suoraan kameraan. Ooh!
Venäjällä opposition tapaamisia nimitetään "miitingeiksi" (miting - митинг) eli joukkokokouksiksi, eikä mielenosoitus-sanaa juuri käytetä. Media on keksinyt hauskoja sanaväännöksiä joukkokokouksista - tämänpäiväistä miitingiä sanottiin muun muassa antiputingiksi (ilmaisua käytettiin prepositionaalissa, eli на антипутинге.) ja navaltingiksi (Навальтинг) bloggari Navalnin mukaan.


Erotettu. 

Valkoinen väri symboloi Putinin vastaista liikettä ja vaatimusta
rehellisiin vaaleihin. 

Kulkue oli todella pitkä. 

Nationalistien slogan: venäläiset Putinia vastaan.
Nationalistit käyttävät kyltissään ruskij-sanaa, joka
viittaa vain etnisiin venäläisiin.

Fontanka-kanavan viertä pitkin kohti Talliaukiota.

Virkavaltaa oli paikalla runsaasti, mutta he vain valvoivat
tilannetta. Minkäänlaisia provokaatioita ei näkynyt
ja mielenosoituksen tunnelma oli rauhallinen.

Kulkue päättyi Talliaukiolle, aivan
Verikirkon viereen. Pääkatu Nevskille
tästä on matkaa puoli kilsaa.

Pallot karkaavat vapauteen.
Tapahtuman juontaja sanoi, että pallojen pako symboloi sitä,
että Venäjä vapautuu varkaiden ja huligaanien puolueen
(eli Yhtenäisen Venäjän) vallasta.
Puheissa toistuva teema oli vallan vaihtuvuus ja sen välttämättömyys. Yksikin puhujista sanoi, ettei ole väliä, kuka on presidentti - tärkeintä on se, että presidentti vaihtuu säännöllisesti vapailla vaaleilla. Näyttelijä German Sadulaev puolestaan sanoi, että 12 vuodessa Kremlissä jopa hyvästä ihmisestä tulee ghouli (вурдалак). En ollut ennen moista sanaa kuullutkaan, mutta wikipedian mukaan ghouli on jonkinlainen paholainen.

Puheissa sanottiin myös, että jos Putin voittaa viikon päästä, hän tulee olemaan vallassa 12 vuotta. Yksi puhujista povasi, että jos niin käy, lapset kysyvät vanhemmiltaan 12 vuoden päästä: "Mitä ovat vaalit? Mitä on vapaus?" Tulevia vaaleja nimettiin valtion järjestämäksi näytökseksi.


Navalni pitämässä puhetta. Hän sai ylivoimaisesti suurimmat
suosionosoitukset yleisöltä.
Garri Kasparov sanoi puheessa, että viisi vuotta sitten opposition kannattajia oli vähän ja vallanpitäjien kannattajia paljon. Nyt tilanne on päinvastainen. - Nyt meitä on paljon ja heitä vähän. He pelkäävät meitä, ja siksi he eristäytyvät meistä aidoin, luotiliivein ja kypäröin, Kasparov sanoi.

Aleksei Navalnin puhe oli kokoontumisen odotetuin osuus. Navalni vaati rauhallista, veretöntä vallankumousta, jossa valta palautetaan kansalle. Hän uskoi, että pietarilaiset voivat näyttää muulle maalle esimerkkiä.

- Valta on hämähäkeillä ja rotilla, jotka istuvat pimeässä nurkassa. Pietari on kynttilä tai taskulamppu. Me haluamme, että Pietarista tulee valonheitin. Pietarin pitää sanoa, että Putin on varas, Navalni villitsi läsnäolijoita.

Navalni sanoi, ettei hän halua, että hänen kotimaataan hallitsee varas. Hänen mukaansa kansa voi voittaa vain yhdistämällä voimansa ja siksi hän kehottikin kaikkia ihmisiä tarkkailemaan äänestyspaikoilla ja raportoimaan vilpistä. - Soittakaa sukulaisillenne ja kertokaa, että heitä hallitsevat huligaanit ja varkaat, bloggari kehotti.

Tärkeä viesti oli myös se, että ihmisten on mentävä äänestämään. Se on ainoa tapa varmistaa, etteivät väärentäjät varasta kansalaisten ääniä. Sellaisia tarinoitahan liikkuu, että vaalivirkailijat täyttävät lapun niiden puolesta, jotka eivät tule äänestämään. 

Loppuun vielä pari lyhyttä videota. Ensimmäisessä marssivat kuuluisat oppositioaktivistit, ja kuten videosta huomaa, tungos heidän ympärillään oli melkoinen. Kyllä mäkin sinne lähelle tungin, muiden mukana. :)




Toinen otos on ilmapalloista. Ihmisillä oli vapaita vaaleja symboloivia ilmapalloja. Yhtäkkiä ihmiset alkoivat spontaanisti päästä palloja lentoon. Taivaalle karkaavat pallot olivat kaunis ja herkkä näky. Videossa ihmiset huutavat "Venäjä ilman Putinia".




Jännittäviä aikoja siis eletään. Ensi viikon sunnuntaina käydään vaalit. Huomenna Moskovassa järjestetään iso mielenosoitus, ja Pietarissakin on huomenna toista päivää peräkkäin mielenosoitus. Ihmiset suunnittelevat jo vaalien jälkeiselle päivällä eli 5. maaliskuuta mielenosoituksia. Jos Putin voittaa ensimmäisellä kierroksella, kansa lähtee varmasti aktiivisesti kaduille osoittamaan mieltään.

Poka!

6 kommenttia:

  1. Teksti on käsittämättömän uskomaton paljastus venäläisestä nykypäivästä. Äiti

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen juttu. Tuo kuulostaa niin vähältä toi 3000-4000. Varmasti enemmän, mutta jännä nähdä johtaako nämä mielenilmaukset muuhun, kun poliittisen ilmapiirin vapautumiseen. Toivottavasti, mutta sekin on jo hyvä askel!

    VastaaPoista
  3. Это интересно. Вы хотите сделать хорошую статью в газете

    VastaaPoista
  4. Koska tulee uusi postaus Venäjältä, missä on pian vaalit?

    VastaaPoista
  5. Tällä viikolla taitaa olla aika hiljaista, koska bloggaaja on potenut flunssaa ja lamaannusta kotona.

    VastaaPoista