maanantai 6. helmikuuta 2012

Kansa kaduilla


Ei Putinismille.
Lauantaina Pietarissa oli pakkasta reippaat 20 astetta,
mutta se ei hillinnyt ihmisten osallistumisintoa.

Moi!

Kävin lauantaina tarkkailemassa ja valokuvaamassa mielenosoituksesta. Presidentinvaalit järjestetään kuukauden päästä 4.3.2012, ja nykyisen vallan vastustajat aktivoituvat entisestään eri puolilla Venäjää. Virallisesti tapaaminen järjestettiin rehellisten ja vapaiden vaalien puolesta, mutta käytännössä suurin osa iskulauseista vastusti nykyistä valtajärjestystä.

Tapaaminen sai alkunsa Oktjabarskajan konserttisalilta, ja sieltä kulkue eteni Talliaukiolle, aivan Verikirkon viereen. Mielenosoituksen järjestäjät olisivat halunneet marssia Nevski Prospektilla, mutta siihen viranomaiset eivät suostuneet. Reitti kulki keskustassa, mutta se oli silti valittu niin, etteivät satunnaiset ohikulkijat juuri kulkuetta nähneet.

Monissa kylteissä annettiin herra P:lle potkut.
"2000-2012 riittää!"

Paikalle tuli porukkaa enemmän kuin moni uskoi.
Eri arvioiden mukaan kulkueessa oli 10 000 - 15 000 ihmistä,
miekkarin järjestäjien mukaan jopa 20 000.

Kuningas tai huligaani, sanoi tämä herra kyltissään.

Ja varkaaksikin nykyistä pääministeriä tituleerattiin.

Tämä mies jakoi kommunistipuolueen ilmapalloja.

Tänään yliopistolla yksi proffa sanoi olevansa iloinen siitä, että venäläiset eivät enää ole hiljaa. Tavalliset ihmiset menevät kaduille puolustamaan oikeuksiaan, ja lauantain miekkarissa huomasi taas, että paikalla oli erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä. Kaikki eivät ole poliittisesti tai yhteiskunnallisesti aktiivisia, vaan mukaan mahtuu kaikenlaista porukkaa.

"Palauta itsellesi vapaat vaalit."

"Pu! Mene pois. Tarvitsemme toisenlaisen Venäjän!"

"Putin + Venäjä on banaanimaa."

"Vova, saat potkut."

"Me emme ole oppositio. Me olemme teidän työnantajianne.
Me emme protestoi, me annamme teille potkut."

Rehellisten vaalien puolesta.

Monessa kyltissä korostettiin sitä, että kansalaiset ovat poliitikoiden ja vallanpitäjien työnantajia. Mielenosoittajat olivat valmiita antamaan potkut nykyjärjestykselle - juuri siihenhän demokratia perustuu. Kansa valitsee.

Tyhjästä on paha nyhjäistä, sillä todellista vaihtoehtoa Putinille ei tällä hetkellä ole. Presidentinvaaleissa on ehdolla viisi ehdokasta: Yhtenäisen Venäjän Vladimir Putin, kommunistien Gennadi Zjuganov, Oikeudenmukaisen Venäjän Sergei Mironov, Liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovski ja sitoutumaton Mikhail Prokhorov. Aika hajanaiselta vaikuttaa, jännintä vaaleissa taitaa olla se, meneekö valinta toiselle kierrokselle.

Mielenosoituksista tulee kuitenkin sellainen fiilis, että jonkinlainen muutos yhteiskunnassa on alkanut. Ihmiset ovat kyllästyneet ja vaativat muutosta. Ehkä kuuden vuoden päästä vaaleissa käydään jo kamppailua voitosta.

"Nimettömät rehellisten vaalien puolesta."

"Mummo lähetti minut ostamaan maitoa.
Olen täällä sattumalta."

Kaiken kaikkiaan kulkue ja tapaaminen sujuivat erittäin rauhallisesti. Poliisit valvoivat marssia, mutta mitään provokaatioita en ainakaan itse nähnyt. Osallistujien viesti on painokas, mutta se esitettiin iskulaisein ja kyltein, ei nujakoimalla. Väkijoukossa ei myöskään syntynyt mitään rynnimistä, vaan kaikki kävelivät rauhallisesti.

Sellaisia tunnelmia tällä kertaa. Palataan!

1 kommentti:

  1. Kymmenennessä kuvassa esiintyvän rouvan vaatimus on joskus toteutunutkin. Itse asiassa useampaan kertaan.

    VastaaPoista